... с вкус на Париж
![]() |
Този малък сладкиш, с елегантните си заоблени форми, краси витрините на най-престижните сладкарски къщи в Париж.
Историята му е дълга и с много неизвестни. Счита се, че е
с произход от Близкия Изток и Северна Африка. В Европа, и по-точно в Италия, е познат от Средните
векове, но тогава още е нямал различни цветове и аромати. Катерина Медичи го въвежда във Франция по времето на Ренесанса. Първите местни рецепти за
макарон се срещат в книги от 17 в.
Много френски градове си оспорват първенството в майсторлъка на този сладкиш, който се приготвя на база на бадеми, захар и белтък на яйце. В Нанси,
Амиен, Буле, макарон е един от главните кулинарни специалитети.
Хрупкавата коричка и мекият и топящ се пълнеж
правят от парижките макарон една от най-търсените кулинарни наслади. Той е
истинско изкушение, на което трудно се устоява и което създава удоволствие
както за очите, с изтънчените си силует и цветове, така и на душата, с
богатството на ароматите си, които се обновяват непрестанно : шоколад, кафе,
пралин, виолетки, касис, шамфъстък, подсолен карамел, бергамот, малина, мента,
портокал, лимон, зелен кактус, смокини, нутела, грейпфрут, роза, ванилия, гъби,
кестени, копър, рокфор, маслини, червени лютиви чушки, пипер, гъши дроб, трюфел
...