На живо от Париж !

На живо от Париж !

сряда, 13 януари 2016 г.

Макарон, митичен десерт...

... с вкус на Париж 



Този малък сладкиш, с елегантните си заоблени форми, краси витрините на най-престижните сладкарски къщи в Париж. 



Историята му е дълга и с много неизвестни. Счита се, че е с произход от Близкия Изток и Северна Африка. В Европа, и по-точно в Италия, е познат от Средните векове, но тогава още е нямал различни цветове и аромати. Катерина Медичи го въвежда във Франция по времето на Ренесанса. Първите местни рецепти за макарон се срещат в книги от 17 в.

Много френски градове си оспорват първенството в майсторлъка на този сладкиш, който се приготвя на база на бадеми, захар и белтък на яйце. В Нанси, Амиен, Буле, макарон е един от главните кулинарни специалитети. 

Хрупкавата коричка и мекият и топящ се пълнеж правят от парижките макарон една от най-търсените кулинарни наслади. Той е истинско изкушение, на което трудно се устоява и което създава удоволствие както за очите, с изтънчените си силует и цветове, така и на душата, с богатството на ароматите си, които се обновяват непрестанно : шоколад, кафе, пралин, виолетки, касис, шамфъстък, подсолен карамел, бергамот, малина, мента, портокал, лимон, зелен кактус, смокини, нутела, грейпфрут, роза, ванилия, гъби, кестени, копър, рокфор, маслини, червени лютиви чушки, пипер, гъши дроб, трюфел ...
В Париж гастрономическите къщи Ладюре (https://www.laduree.com), Далоайо (http://www.dalloyau.fr), Льо Нотр (http://www.lenotre.com), Пиер Ерме (http://www.pierreherme.com), Жан-Пол Еван (https://www.jeanpaulhevin.com)  са сред най-известните с вкусовите качества  и разнообразие на макарон, които предлагат, по рецепти оспорващи си изтънченост и кулинарно въображение.